Какво е домейн и за какво се използва? Пълно ръководство за начинаещи.

blog-img

Какво е домейн и за какво се използва? Пълно ръководство за начинаещи.

1. Въведение

 

Името на домейн без съмнение е един от най-важните елементи на всеки уебсайт. Тази на пръв поглед малка част от световната мрежа всъщност е причината да можете да посещавате любимите си онлайн магазини и блогове. Без него сърфирането в мрежата би изглеждало много повече като час по алгебра и изграждането на онлайн присъствие би било почти невъзможно постижение.

 

Говорейки за това, ако планирате да изградите каквото и да е онлайн присъствие - независимо дали е да отворите бизнес за електронна търговия или да покажете работата си на потенциални служители, които да ви наемат - тогава запознаването с тънкостите и избирането на домейни е абсолютно задължително.

 

Името на вашия домейн не само ще повлияе на вероятността хората да намерят уебсайта ви, но и ще играе огромна роля в това как ви възприемат от самото начало, дори преди да видят какво предлагате. И както се казва, имате само един шанс да направите първо впечатление.

 

Поради всичко гореизброено - и много други, които скоро ще откриете по-надолу - трябва да отделите време, за да научите какво е име на домейн и как работи. В това подробно ръководство ще добиете повече представа за основите на домейните и тяхната роля в интернет мрежата, както и най-добрите практики за намиране и регистриране на идеалното име на домейн за вашия уебсайт.

 

2. Какво е домейн име?

 

Домейн име е адресът, който хората въвеждат в уеб браузър, за да достигнат до сайт. Подобно на пръстов отпечатък, всяко домейн име е уникално за конкретен уебсайт и не може да се споделя или дублира с други уеб страници. Ако погледнете в горната част на тази страница, ще видите, че името на домейна на този уебсайт е lintorltd.com.

Домейните са създадени като удобен за хората начин за достъп до интернет протокола (IP), който представлява онлайн локатор на уеб сайт. IP адресът е поредица от числа, генериран за всеки компютър, състоящ се от четири десетични числа, вариращи от 0 до 255, разделени с точки. Докато тези привидно произволни серии от числа са страхотни за компютри, за хората е много по-лесно да използват думи, които могат да запомнят. И подобно на запазването на номер в телефона ви, имената на домейни ни позволяват да запазим 172.217.3.196 като google.com

 

Всички регистрации на домейн имена се контролират от Интернет корпорацията за присвоени имена и номера (ICANN), която разпределя и присвоява IP адреси, управлява системи за акредитация за регистратори на домейни и поддържа централизирана база данни за всички имена на домейни и техните IP адреси. Както ще видим по-подробно по-късно, ICANN също има правомощията да одобрява нови разширения на домейни (известни също като TLD), да ги управлява и изключва, ако не спазват определените правила.

 

Важно е да имате предвид, че докато имената на домейни обикновено се наричат URL (Универсален локатор на ресурси) или уеб адрес, те всъщност са само част от него (макар и решаваща). Основната форма на име на домейн се състои от два елемента: име и разширение. В нашия случай “lintorltd“ е името, а „.com“ е разширението. Въпреки това, ако погледнете адресната лента на браузъра си, ще забележите, че има много повече части, всички от които се събират, за да съставят уеб адреса на тази страница.

 

3. Как Работят домейните?

 

Интернет е масивна световна мрежа от компютри, свързани помежду си чрез глобална подводна мрежа от кабели. Всеки от тези компютри, независимо дали работи като персонално устройство или сървър, се идентифицира с IP адрес, който му позволява да комуникира с другите компютри, за да изпращат, намират и извличат уеб данни.

 

Както видяхме в предишния раздел, имената на домейни са просто удобни за потребителя версии на тези IP адреси, свързани с конкретни уебсайтове. За да могат компютрите да намерят правилните уеб страници обаче, привидно произволната редица от думи трябва да бъде преобразувана обратно в числа. Тук се намесва системата за имена на домейни.

 

Известна също просто като DNS, системата за имена на домейни преобразува всяко име на домейн, въведено в браузър, в компютърно четимо IP. Системата се контролира от ICANN и обикновено се сравнява с телефонните указатели от старата школа, където бихте търсили нечие име, за да намерите неговия номер. Ако сте твърде млад, за да разберете тази препратка, мислете за нея като за списък с контакти на смартфон, който съдържа номера, с които никога не сте взаимодействали.

 

Когато въведете име на домейн в уеб браузър, се изпраща заявка до DNS сървъри, които търсят сървърите за имена, свързани с този конкретен домейн, и препращат вашата заявка към тях. Тези сървъри за имена се управляват от доставчика на уеб хостинг и след като намерят съответното IP, те ще изпратят заявката до уеб сървъра, където се съхраняват файловете на уебсайта. Уеб сървърът използва IP, за да намери всички файлове, свързани с него, и да изпрати всички данни обратно на браузъра. Всичко това се случва за по-малко от 3 секунди.

 

4. Разликата между домейн и хостинг.

 

За да създадете уебсайт, имате нужда както от име на домейн, така и от уеб хостинг. Поради техния взаимозависим характер и факта, че най-често те се предоставят от една и съща компания, често има много объркване около целта на всеки от тях и как се свързват един с друг.

 

Най-лесният начин да разберете какво е уеб хостинг и как се различава от име на домейн е да си представите уеб сайта си като апартаментен комплекс, където всеки апартамент е различна страница от вашия сайт. За да съществува тази сграда, първо ще ви трябва парче земя, върху което да я построите. В интернет земята, върху която изграждате уебсайта си, е известна като уеб хостинг. Всички файлове и данни, които съставляват вашия сайт (мислете за тях като за основите на жилищния комплекс) се съхраняват на уеб сървъри, които ги изпращат до хората, които посещават вашия сайт.

 

За да могат хората да посетят вашия сайт обаче, те ще трябва да знаят къде да го намерят. Както видяхме по-рано в това ръководство, можете технически просто да споделите IP адреса на вашия сайт с тях и да приключите до там. От друга страна, можем просто да споделяме географски координати, вместо да даваме имена и номера на всяка улица и сграда. Както може би вече се досещате, имената на домейни служат като адрес на нашия метафоричен жилищен комплекс.

 

Ако искате да направите още една крачка напред и да насочите посетителите към конкретна страница от вашия сайт, просто трябва да добавите път след името на вашия домейн. Наличието на нещо като „/blog“ е онлайн адрес, еквивалентен на добавяне на номер на апартамент към вашия физически адрес. И, разбира се, улицата, която хората минават, за да посетят вашия виртуален жилищен комплекс, представлява интернет.

 

5. Различни видове домейни

 

DNS използва йерархична структура с обърнато дърво, за да управлява своята разпределена система от бази данни. В тази структура точка служи като основен домейн и се намира в горната част на рамката. Под точката пространството на името на домейна е разделено на различни нива в зависимост от позицията им по отношение на основния домейн. 

 

Това води до различни типове домейни, всички от които служат за различна цел:

- Домейни от първо ниво (TLD)

- Домейни от второ ниво (SLD)

- Домейни от трето ниво

 

5.1 Домейни от първо ниво (TLD)

Домейнът от първо ниво, обикновено наричан TLD или разширение на домейн, е най-десният сегмент от име на домейн, разположен след последната точка и служи за разпознаване на определени характеристики на адреса на уеб сайт, като местоположение и цел.

В момента има 1503 TLD, налични за регистрация, повечето от които са добавени през последното десетилетие, разпределени в няколко типа TLD. Нека да разгледаме най-популярните категоризации:

 

5.1.1 Общи домейни от първо ниво (gTLD)

Известни просто като gTLD, тези домейни от първо ниво са съставени от три или повече знака и са отворени за регистрация от всеки. gTLD представляват по-голямата част от опциите за разширение на домейни, с повече от хиляда, добавени през последните години чрез програмата за нови gTLD на ICANN. Наличните опции варират от традиционните .org, .com и .net до нарастващи опции като .icu, .app и .wyz.

 

5.1.2 Спонсорирани домейни от първо ниво (sTLD)

Както подсказва името, спонсорираните домейни от първо ниво са тези, поддържани и контролирани от частни организации. Наличен е малък ограничен брой sTLD и всички регистрации трябва да бъдат одобрени от агенциите или фирмите, отговарящи за тях, и да отговарят на поредица от предварително дефинирани концепции за теми на общността.

 

5.1.3 Домейни от първо ниво с код на държавата (ccTLD)

Има 312 домейна от първо ниво с код на държава, създадени за конкретни държави или територии, идентифициращи ги с дву буквен низ. Докато домейните от първо ниво с код на държава първоначално са били предназначени за бизнес и физически лица, работещи в определени географски области, има и значителен брой собственици на уебсайтове, които регистрират ccTLD за целите на брандирането или за да се възползват от определени предимства.

 

5.2 Домейни от второ ниво (SLD)

Домейнът от второ ниво, известен също просто като SLD, е частта от име на домейн, която идва преди домейна от първо ниво. SLD обикновено се отнасят до персонализирания раздел на име на домейн, което означава думите, които измисляте, за да представите вашата марка и уебсайт. Например в „www.lintorltd.com“ „lintorltd“ е домейнът от второ ниво.

В някои случаи SLD могат да се считат за част от разширението на домейна, тъй като регистрите ги използват, за да посочат конкретно използване на TLD. Това е особено често срещано при сайтове, използващи ccTLD, тъй като домейните от второ ниво се използват за сигнализиране на типа сайт в даден регион. В зависимост от регистрите на домейни, тези SLD може да съответстват на gTLD или да използват лек вариант или адаптация на тях. Например търговски уебсайтове в Испания могат да бъдат регистрирани с разширението на домейна .com.es, докато в Обединеното кралство те се показват като .co.uk. По същия начин в същите тези държави академичните институции могат да бъдат регистрирани съответно под .edu.es и .ac.uk.

 

5.3 Домейни от трето ниво

Домейните от трето ниво се появяват непосредствено вляво от домейна от второ ниво. В повечето случаи, когато домейните имат само три нива, те са известни като поддомейни. Поддомейнът е префикс, добавен към име на домейн с цел създаване на самостоятелни сайтове. Това помага да се управляват обширни области, които изискват собствена йерархия, като онлайн магазин или блог.

 

Важно е да имате предвид, че докато домейните от трето ниво обикновено са същите като поддомейните, това не винаги е така. Както видяхме при домейните от второ ниво, някои TLD могат да имат множество възли и да доведат до по-дълги имена на домейни с по-голям брой нива. Например, може да срещнете домейни на четири нива като news.bbc.co.uk или дори домейни на пет нива като www.village.fairport.ny.us. Въпреки че на практика няма ограничение за това колко нива може да има един домейн, едно име на домейн с повече от четири нива се счита за доста рядка гледка.

 

6. Как да си изберем домейн име

 

Според последния индустриален доклад на Verisign има 366 милиона имена на домейни, регистрирани във всички домейни от първо ниво, с още хиляди регистрирани всеки ден. Това не само означава, че най-добрите вече са взети, но също така поставя таймер за обратно броене колко време имате, преди всички ваши идеи да бъдат заявени от някой друг.

 

За да намерите име на домейн, което идеално представя вашата марка или концепция и все още не е заето, ще ви трябва комбинация от креативност, SEO познания, далновидност, късмет и задълбочени познания за най-добрите практики, които да следвате. Ето три от най-важните стъпки, за да започнете:

 

6.1 Направете го лесно за въвеждане и произнасяне

Ако имате малко нетрадиционно име или познавате някой, който го има, вероятно сте наясно колко лесно е хората да ги изписват грешно или да ги забравят заедно. Тони Станк, някой? Поради това е изключително важно да измислите име, което е лесно за въвеждане и произнасяне. Когато започнете да обмисляте идеи за имена на домейни, то ще искате да избягвате думи, които често се произнасят погрешно (като „анемон“ или „кроасан“) или които изискват двойно разглеждане преди въвеждане (като „ликьор“ или „поддръжка“). Освен това трябва също така да се въздържате от съкращения и думи, които могат да бъдат изписани по различни начини, например да напишете „4“ вместо „четири“ или да карате потребителите да се чудят дали е „ок“ или „окей“. След като се почувствате доволни от идеите, които сте измислили, е време да ги тествате. Пуснете предпочитания от вас избор от няколко приятели, за да видите дали могат да го получат при първия си опит и проверете с тях няколко часа или дни по-късно, за да видите дали го помнят. Ако се затрудняват, изберете различен избор.

 

6.2 Гледайте името на домейна да е свързано с вашият бранд

Няма съмнение, че името на вашия домейн трябва да отразява вашия бранд, в идеалния случай да използвате същото име плюс ключова дума, за да оптимизирате възможността за търсене. Въпреки това, когато мислите за брандиране, първите неща, които ви идват на ум, вероятно са имена, слогани и дизайн на лого. Много предприемачи и творци са склонни да пренебрегват аспекта на брандирането на името на домейна на своя сайт, докато всичко останало не бъде решено, което често води до ненужни главоболия и дори загуба на клиенти.

 

Нека си представим, че най-накрая предприемате стъпката да отворите свой собствен разсадник за растения. Прекарвате месеци в харчене на пари, за да закупите всичко необходимо, да изберете перфектното име и да създадете красиво лого. Но когато решите вече да регистрирате името на вашия домейн, разбирате, че друг разсадник за растения вече го притежава. Сега трябва да изберете между ребрандиране на всичките си активи или задаване на различен адрес на уебсайт, който потенциално може да насочи аудиторията ви към другия бизнес.

 

За да избегнете това, важно е да регистрирате името на вашия домейн веднага след като изберете името на бизнеса си. Можете дори да рационализирате процеса, като използвате генератор на фирмени имена, който незабавно ви показва наличните домейни, свързани с всяка идея.

 

6.3 Изберете правилното разширение на домейн

Когато търсите най-доброто разширение за вашето име на домейн, има две основни неща, които трябва да вземете под внимание: възприятие и ценообразуване. В допълнение към спазването на правилата за използване, като например да не регистрирате магазина си под разширение .org, ще трябва също така да вземете предвид колко вероятно е хората да се доверят и да запомнят определени TLD. Според проучване на GrowthBadger, .com е 33% по-запомнящ се от всеки друг домейн от първо ниво и също така отбелязва най-висок индекс на доверие сред потребителите.

 

Що се отнася до ценообразуването, разширението, което решите, ще има пряко влияние върху това колко струва едно име на домейн, както и върху таксите за подновяване. Не забравяйте да проверите всички опции и да претеглите плюсовете и минусите, преди да се спрете на определен TLD.

 

7. Как да си купим домейн име

 

След като сте избрали име на домейн за вашия сайт, е време да го направите официално и да го закупите. Има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато измисляте как да регистрирате име на домейн, включително да се уверите, че името, което сте избрали, е налично, да намерите регистратор, който отговаря на вашите нужди и да гарантирате, че вашите нужди от онлайн адрес ще бъдат покрити за известно време.

 

Нека да разгледаме какво включва всяка от тези стъпки:

 

7.1 Проверете дали името на домейна Ви е свободно

Първото нещо, което трябва да направите, след като създадете име на домейн, е да проверите дали никой друг не го използва. Въпреки че можете да направите това ръчно, като проверите дали адресът ви е зает или не, това може да отнеме много време, ако се окаже, че първоначалната ви идея принадлежи на някой друг.

Ето защо трябва да използвате платформа за търсене на име на домейн, за да проверите наличността по ваш избор. Този инструмент не само ви казва дали даден домейн се използва или не, но също така ви предлага списък с алтернативи за покупка. Освен това ще можете лесно да видите цената на всяко име на домейн и да ги сравните, за да сте сигурни, че сте избрали най-добрия избор.

 

7.2 Изберете регистратор на домейни

След като изберете налично име на домейн, ще се озовете пред привидно безкраен списък от регистратори на домейни, от които да го закупите. Но докато всички те може да изглеждат еднакви в началото, по-внимателен поглед ще подчертае забележими разлики в ценообразуването и предлагането на разширение на домейн, както и в други функции като поверителност, поддръжка на клиенти и добавки.

 

Ето някои от основните характеристики, на които трябва да обърнете внимание:

 

7.3 Ценообразуване

Важно е да имате предвид, че когато купувате име на домейн, ще трябва да платите годишна такса на регистратора на имена на домейни, за да запазите собствеността си. Някои доставчици се възползват от това, като предлагат първоначалната регистрация на цена, много по-ниска от средната за индустрията, и начисляват прекомерни такси за подновяване.

 

От друга страна, други регистратори предоставят безплатни имена на домейни, които се подновяват на средна цена. Разбира се, трябва да внимавате за последните, тъй като те ви позволяват да спестите пари, без да ви карат да плащате за тях по-късно.

 

7.4 Регистрация на частен домейн

ICANN изисква всеки, който купува домейн, да предостави лична информация (включително пълно име, имейл и физически адрес и телефонен номер), която след това е публично достъпна в база данни, известна като WHOIS. Ако сте загрижени за поверителността или искате да сведете до минимум шансовете за СПАМ и кражба на самоличност, можете да скриете тази информация с помощта на WHOIS защита на поверителността.

 

Някои регистратори на домейни включват защита на поверителността на WHOIS като част от своето предложение, незабавно защитавайки вашите лични данни, когато закупите име на домейн, докато други го предлагат като платена добавка.

 

7.5 Поддръжка на клиенти

Наличието на поддръжка на клиенти е един от най-пренебрегваните аспекти, когато става въпрос за намиране на регистратор на домейни. Въпреки това, ако някога имате някакви проблеми в 3 сутринта и не можете да се свържете с никого, ще изритате миналото си, че не сте обърнали достатъчно внимание на това.

За да се уверите, че някой ще запази вашия домейн по всяко време, уверете се, че избраната от вас платформа осигурява поддръжка на клиенти на живо 24/7.
7.6 Допълнителни предимства

Предложенията на някои регистратори на домейни се простират отвъд областите на чисто фокусирани върху уеб сайт функции. Важно е да следите за допълнителни продукти и инструменти, от които може да се интересувате, тъй като това ще направи много по-лесно свързването и управлението им.

Например, ако искате персонализиран имейл, който използва името на вашия домейн вместо това на общ доставчик на поща, трябва да потърсите регистратор, който също така предлага опцията за създаване на ваш собствен персонализиран имейл адрес.

 

8. Планирай напред

 

Независимо дали сте стигнали до това ръководство с намерението да научите повече за закупуването на домейн за вашия уебсайт или просто от любопитство, на този етап може да разберете колко важни са имената на домейни. И затова, вероятно няма да е изненада да чуем, че търговията с имена на домейни е индустрия за милиони долари.

 

След като сте регистрирали домейн, никой друг не може да го притежава. Поради това силно се препоръчва да регистрирате името на домейна на всяко предприемаческо начинание, което измислите. Може да е нещо толкова просто като вашето име, или продаваемо като business.com, който всъщност е закупен за 350 милиона долара. Тази практика е известна като паркиране на домейни и е по-често срещана, отколкото можете да си представите.

 

Освен това трябва също така да обмислите закупуването на всеки допълнителен TLD, който може да искате да използвате в бъдеще, за да сте сигурни, че никой друг няма да го закупи преди вас. В противен случай ще се окажете от страната на плащанията в търговията с имена на домейни.