Значението на маркетинга в социалните медии.

blog-img

Значението на маркетинга в социалните медии.

11 причини, защо социалните медии са важни за вашия бизнес.

 

Въпреки че B2B (бизнес-към-бизнес) компаниите се стремят да продават продукти на други бизнеси, B2B маркетингът все още се основава на човешки взаимоотношения. Социалните медии отдавна се използват за подпомагане на развитието на тези взаимоотношения, но значението им се е ускорило от миналата година. Без лични събития, B2B търговците се нуждаеха от изход, за да се свържат с потенциални клиенти и партньори. И откриха, че могат да направят това най-ефективно чрез социални платформи.

Използвайки социалните медии, B2B лидерите:

1. Изграждат популярността на марката:

В различни платформи компаниите могат да разкажат своята история, защо предоставят услугите, които предлагат, и да поддържат аудиторията в течение с истории на клиенти и служители. Ако B2B лидерите са в състояние да използват гласа на своите служители, те могат да разширят обхвата на марката си още повече. Всеки служител има лична мрежа и всяка мрежа има потенциално стотици контакти. На свой ред всеки от тези контакти е свързан със стотици други хора.

2. Генериране на потенциални клиенти:

Създавайте смислени разговори и ангажираност в рамките на тяхната целева индустрия, като публикувате видеоклипове, новини, данни и интересни тенденции. Не само изграждате доверие сред потенциалните клиенти, но тези стратегии могат да доведат до привличане на нови клиенти.

3. Подхранвайте потенциални клиенти:

Социалните продажби позволяват на професионалистите по продажбите да изграждат взаимоотношения с потенциални клиенти. Като използват своите идеи за лидерство, социална проверка и друго съдържание, те могат да помогнат на потенциалните клиенти да решат проблеми. На свой ред това позволява на вашия екип по продажбите да изгради доверие и надеждност.

4. Приложете социално слушане:

Слушайте клиентите и какво казват хората за тяхната компания. Това ви дава шанс да получите откровена обратна връзка за това как другите гледат на вашата марка. Отваря прозорец за подобряване на по-слабите области на вашия бизнес, като същевременно подсилва аспекти, които вече резонират с хората.

5. Свържете социални публикации с възможности:

С правилното корпоративно решение лидерите могат да насочат клиентски публикации към своя CRM, за да разберат клиентите по-пълно.

6. Измерете маркетинговите усилия:

Платформите за социални медии и инструментите за управление ви позволяват да проследявате ключови показатели за ефективност (KPI). Можете дори да присвоите парична стойност на органичната ангажираност в социалните медии. Спечелената медийна стойност (EMV) предлага представа колко биха стрували органичната социална ангажираност и обхват, ако плащате за реклами.

7. Изграждане на автентичност на марката:

Ангажирането в социалните медии дава на марките възможност да изградят доверие с потенциални клиенти, партньори и таланти/служители. Това е особено вярно, ако други хора рекламират вашата марка или продукти/услуги на други хора. Хората са почти три пъти по-склонни да се доверят на съвети или препоръки от семейството и приятелите, отколкото на официалните канали на марката.

8. Увеличете своята аудитория:

През 2021 г. 4,48 милиарда души са използвали социални медии. Социалните мрежи не само ви дават прозорец към най-големия пазар онлайн, но ви показва какво говорят или харесват реалните хора. След като научите как да решавате проблемите на този пазар със съдържание за мисловно лидерство, можете да изградите аудитория, която вярва във вашата марка и продукти и услуги.

9. Изградете общност:

С планиране и ангажиране можете да изградите активна общност около вашата марка в социалните мрежи. Можете да използвате както служители, така и клиенти, за да генерирате незабавни харесвания и споделяния за вашето съдържание, така че да достигне до нови аудитории.

10. Генерирайте уникално съдържание в мащаб:

Социалните медийни общности също могат да бъдат отличен източник на оригинално и внимателно съдържание. Съдържание, генерирано от потребители (UGC) и съдържание, генерирано от служители (EGC) могат да говорят с марките по автентичен начин, но те поддържат канала ви за публикуване на съдържание наравно с много нови опции.

11. Статистика, показваща защо маркетингът в социалните медии е важен: 

Ясно е, че социалните платформи са чудесни инструменти за представяне на истории на служители, визията и ценностите на марката и създаване на емоционална връзка с публиката (да, B2B компаниите трябва да удрят емоционалната струна точно както правят B2C компаниите).

Виждаме това в данните:

- 89% от търговците казват, че социалните медии са „много важни“, като 30 процента казват, че са „донякъде важни“ за цялостната им маркетингова стратегия

- Youtube натрупва повече от 1 милиард часа време за гледане всеки ден

- 82% от B2B търговците съобщават, че използват LinkedIn като средство за работа в мрежа и създаване на професионални връзки. Те също така използват Facebook, Twitter, Instagram, Youtube и Pinterest

- През 2017 г. 80% от B2B потенциалните клиенти в социалните медии идват от LinkedIn

- 53% от населението на света сега е активно в социалните медии

- 13 нови потребители започват да използват социалните медии за първи път всяка секунда

- 70% от възрастните казват, че се доверяват на онлайн препоръки от приятели и семейство, но само 15% казват, че биха се доверили на официални публикации на компании в социалните медии

- 93% от членовете на Twitter казват, че са отворени да позволят на марките да се присъединят към разговор, особено когато предоставят помощ

- 90% от членовете на Instagram следват бизнес или официален акаунт на марка

- Facebook достига 59% от глобалното население на социалните медии. Това е единствената платформа за социални медии, която е в ръцете на повече от половината потребители на социални медии в света

На фона на пандемията социалните медии станаха още по-важни за B2B търговците. В проучване на LinkedIn от 2020 г. сред 1200 търговци, трима от четирима от тези в B2B са преживели бюджетни съкращения, което ги е принудило да се съсредоточат повече върху тактическите елементи на маркетинга и краткосрочните инвестиции, които очевидно се изплащат.

„Наличието на по-малко ресурси и лостове ви принуждава да мислите по различен начин и нашият фокус е върху осигуряването на стойност за нашите клиенти“, отговори в проучването Саймън Морис, старши директор „Маркетинг на цифрови медии“ в Adobe EMEA. „Направихме много повече за дигитална мрежа с тях.“

 

Дигиталната работа в мрежа позволява на екипите да се свързват по нови начини, да разпространяват фирмени новини чрез онлайн предаване от уста на уста и да излъчват виртуални събития.